Pitkäaikainen väsymisoireyhtymä

Pitkäaikainen väsymysoireyhtymä on kuukausia, usein vuosia kestävä voimakas väsymystila ja väsymysalttius. Väsymys voi lisääntyä vähäisenkin fyysisen tai psyykkisen ponnistelun seurauksena, eikä se häviä levossa. Väsymystilaan liittyy usein myös jokin ruumiillinen oire, kuten lihaskipu, huimaus, päänsärky, unettomuus ja ärtyneisyys. Oireyhtymä voi kehittyä vaikean tai pitkäaikaisen ruumiillisen sairauden  ja virusinfektion seurauksena. Joskus taustalla voi olla hoitamaton masennus. 

Pitkittyessään väsymistila johtaa masennukseen, sosiaaliseen eristäytymiseen, elämän kaventumiseen ja työkyky-ongelmiin. Monet sairaudet voivat myös hoitamattomina aiheuttaa pitkäaikaista väsymystä. Tällaisia sairauksia ovat mm. anemia, sokeritauti ja kilpirauhasen toiminnanhäiriöt.

Väsymisoireyhtymän hoito

Psykoterapiassa on olennaista tunnistaa henkilökohtainen väsymyksen kehä, mitkä tekijät siihen johtavat, mitkä ylläpitävät, mitkä pahentavat ja mitkä helpottavat ja suunnitella arjen rutiineja niin, että voimavaroja ei kulu liikaa ja että palautumiselle jää riittävästi aikaa. Myös fyysisen kunnon kohentaminen on olennainen osa hoitoa.

lähde: www.terveyskirjasto.fi

Ota yhteyttä