Työnohjaus

Työnohjauksen tavoitteena on tukea ohjattavien työ- ja toimintakykyä, ammatillista kehittymistä auttamalla heitä tunnistamaan työn mielekkyyden lähteitä, työn tuottavuuden, sujuvuuden ja jaksamisen haasteita ja tarkastelemaan näitä suhteessa työn muutokseen. Työnohjaus voidaan toteuttaa sekä yksilö- että ryhmätyönohjauksena.

Työnohjauksesta on hyötyä etenkin silloin, kun työ ei enää tuota onnistumisen kokemuksia tai siihen liittyy ristiriitaisia ajatuksia ja tunteita, työilmapiiri on heikentynyt, työkuormitus käynyt kohtuuttomaksi tai työ on muuttumassa. Työnohjaus on perusteltua myös silloin, kun työ on sisällöltään henkisesti kuormittavaa esim. sosiaali- , terveys- kasvatusaloilla sekä johtamis- ja esimiestehtävissä.

Kehittämiskonsultointi

Kehittämiskonsultoinnissa yhdistyvät työprosessien kehittäminen, muutoksen hallinta ja työhyvinvoinnin edistäminen. Näitä tarkastellaan suhteessa toisiinsa alati muuttuvana ja jännitteisenä kokonaisuutena. Kehittämiskonsultointi on työyhteisölle suunnattua yhteisöllistä työn kehittämistä, missä työtä tarkastellaan eri näkökulmista historiallisesti muuntuvana kokonaisuutena. Tavoitteena on tunnistaa työn muutoksen aikaansaamia kehitystarpeita ja tukea työyhteisöä muutosprosessin läpiviemisessä.