Pakkoajatukset  ja -toiminnot (OCD)

Pakkoajatukset ovat yllykkeitä, mielikuvia tai ajatuksia, jotka palaavat kaavamaisina yhä uudelleen mieleen. Henkilö yrittää eri tavoin torjua näitä ajatuksia, olla välittämättä niistä tai neutralisoida niitä toisilla ajatuksilla, mutta ei koe siinä onnistuvansa. Tavallisia pakko-ajatuksia ovat mm. pelko tautien tarttumisesta ja sairastumisesta, tarve pitää esineet tietyssä järjestyksessä ja seksuaaliset tai aggressiiviset pakkoajatukset.  

Pakkoajatuksia hallitaan usein pakkotoiminnoilla nk. rituaaleilla. Pakkotoiminnot ovat toistuvaa käyttäytymistä tai mielessä toteutettavaa toimintaa esim. käsien peseminen, kerääminen, lukitsemisen tarkastaminen, laskeminen ja sanojen toisteleminen. Pakkotoiminnoilla pyritään usein taikauskoisesti estämään jonkin pelottavan tapahtuman toteutuminen.

Kognitiivisessa psykoterapiassa asiakkaan pakko-oireisiin pyritään vaikuttamaan tunnistamalla ja muokkaamalla pakko-oireita ylläpitäviä ajatus- ja käyttäytymismalleja. Keskeistä on altistuminen ahdistuksen tunteelle, rituaaleista pidättäytyminen ja uskomusten muokkaaminen realistisemmiksi. Tavoitteeksi ei aluksi aseteta oireiden täydellistä poistamista, vaan saada ne mittasuhteiltaan pienemmiksi ja oppia elämään niiden kanssa. Silloin ne muuttuvat harmittomiksi. Myös oireiden aiheuttama kärsimys vähenee, kun pakko-oireisiin asennoidutaan osana elämää.

Muutosten saavuttamisen kannalta oleellista kognitiivisessa psykoterapiassa on säännöllinen ja aktiivinen harjoittelu omien ajatusten ja toimintamallien muokkaamiseksi. Erilaiset kotitehtävät ovat keskeisessä roolissa pakko-oireisen häiriön hoidossa.

lähde: www.terveyskirjasto.fi, www.mielenterveystalo.fi

Ahdistushäiriöt